När skall spelkonsolerna bli smarta?

Jag är sedan några år tillbaka en lycklig ägare av en Xbox. Det som gjorde att jag valde Xboxen är att man kan få den till att bli någonting mer än en spelkonsol, detta genom att chippa den. Nu kan jag se på film (både på DVD och Internetstreaming), titta på spel- och filmtrailers, lyssna på mp3, CD och internetradio (via shoutcast) och sist men inte minst spela en massa bra spel. Notera att alla dessa program som gör Xboxen till ett fullbordat mediacenter är Open Source program eller kodade av glada amatörer och utvecklas utan Microsofts välsignelse, trots att dessa program gör att Microsoft säljer miljontals konsoler.

När skall spelkonsolproducenterna förstå att användarna inte enbart vill spela på sina konsoler?

I år kommer Microsoft att släppa sin nya spelkonsol och jag har fram tills nyligen varit övertygad om att den kommer att innehålla en massa funktioner som gör den till ett fullbordat mediacenter, men jag börjar bli mer och mer tveksam, mest på grund av att deras konkurrenter helt bortser från detta.

Sony och Nintendo har nämligen för inte så länge sen, släppt sina nya bärbara konsoler. Dessa två konsoler saknar helt sådana funktioner som användarna skulle kunna använda för att höja deras upplevelse av konsolen, såsom webbläsare, Instant Message klient, mejlklienter, emulatorer till äldre konsoler etc. Som ni förstår kan listan på önskemål göras lång, väldigt lång. PSP är dock lite bättre på den fronten än Nintendo DS, för att de har mp3- och filmuppspelningsfunktion, men dock inte tillräckligt.

Har inte Microsoft, Sony och Nintendo förstått att här finns det massor med pengar att tjäna på mertjänster, programvaror och licenser?

Just nu går jag och drömmer om en PSP, men får helt enkelt avvakta tills någon lyckats chippa den så att jag får alla dessa funktioner som jag faktiskt förvänta mig att en spelkonsol av idag skall ha!

[Uppdaterad 0500513] Idag visas Xbox för första gången för allmänheten. Det har dock kommit rapporter om att Xbox kommer att bli ett mediacenter. Tack Microsoft! Nu återstår bara att se hur de har löst detta, mer info kommer när jag får tag i en konsol…

Related Posts