TV on demand, just nu i ditt vardagsrum

Som jag har skrivit tidigare, kommer TV att distribueras över IP-nätet direkt från leverantör till slutkonsument. Nu har Apple gjort detta möjligt via deras iTunes. De har påbörjat ett samarbete med Disney och ABC som bland annat har serierna Lost och Desperate Housewives i sin repertoar.

Just nu går det enbart att köpa serierna via iTunes för de som bor i USA. TV on demand i ditt vardagsrum om du bor i USA alltså. Men som allt annat lät det ju komma till Sverige så småningom. När detta blir, återstår att se.

Det kan dock finnas vissa juridiska hinder för ABC att släppa sina serier till resten av världen via iTunes, eftersom de t.ex. svenska kanalerna köper rättigheterna för den svenska marknaden och då kan inte iTunes sälja den serien innan den visas i Sverige. Men jag tror att de juridiska texterna kommer att ändras så småningom, så att det kan vara möjligt för oss konsumenter att ladda ner TV-serier till och med innan de visas på TV. Eller så struntar innehållsleverantörerna i att sälja framtida TV-serier till TV kanaler runt om i världen helt och hållet, och istället inrikta sig på att sälja det direkt till oss tittare.

Nu hoppas jag att Apple tecknar avtal med fler TV-producenter så att man inte behöver använda sig av tio olika program för att köpa TV-innehåll i framtiden.

Related Posts