När skall Apple ge sig in i leken på allvar?

I juli 2004 hände det som alla Apple-fantaster gick och väntade på, Apple var på väg in i mobiltelefonbranschen genom ett samarbete med mobiljätten Motorola. Efter att ha utklassat konkurrenterna i den digitala musikbranschen med sina två flaggskeppsprodukter, Ipod och Itunes, ville man nu få in en fot i mobiltelefonbranschen.

I början av januari 2005, på CES mässan i Las Vegas, var det äntligen dags att se på resultatet av deras samarbete. Apple har alltså utvecklat en enklare version av Itunes och installerat det på mobiltelefoner från Motorola. Egentligen är det ett väldigt försiktig steg som Apple tar (för att vara Apple), eftersom det är inte en ny produkt de lanserar, utan enbart utvecklat mjukvaran för Motorolas mobiler.

Nu kan Apple välja att antingen löpa linan ut och ge sig in i mobiltelefonbranschen på allvar med en ny produkt (Iphone?) eller enbart teckna samarbetsavtal med olika mobiltillverkare för att kunna installera Itunes på deras mobiler. Rent ekonomiskt är det första att föredra (se länken).

Personligen tycker jag att Apple borde ta och påbörja ett samarbete med Nokia. Genom att kombinera Apples användarvänlighet och grymma designmedvetande med Nokias Know-how och ingenjörskonst kan man bryta ny mark. Tänk dig en Iphone designad av Apple med Nokias komponenter. Och baserad på en modifierad Symbian av Apples interaktionsdesigners. Vem skulle kunna motstå att köpa den mobilen?

Related Posts