Wall Street

Året var 1998 och IT-bubblan höll på att växa till sig rejält, marknaden var exalterad och digitaliseringen började få många branscher att agera i rädsla. Jag var ung, oerfaren och ville tjäna stora pengar, jag ville ha backslick och en hajfenna. I samma veva sålde jag mitt första bolag. Jag var 24 år och taggad på att bli Sveriges nästa miljardär, nu jävlar skulle det handlas aktier!

Vi spolar fram till 2000, nästan alla mina investerade pengar var borta, det som fanns kvar var endast de fysiska prylarna hade köpt (en bil och en TV), men resten av min nyvunna förmögenhet var borta med vinden. Istället ägde jag en massa frimärkesaktier som inte ens var värda courtaget jag köpte dem för, jag var en misslyckad investerare och riktigt duktig på att förlora pengar.

Aktiedepån på min bank var under många år förknippat med ångest, ånger och skam. När jag loggade in på min Internetbank, var aktiedepån ett förbjudet område, jag klickade inte på den länken. Min aktiedepå levde sitt eget liv, utan inblandning av sin ägare.

Många år senare skulle det visa sig att en aktie som jag hade glömt att jag ägde bli en vändpunkt för min aktieportfölj. Jag hade köpt några tusen aktier i bolaget för några futtiga kronor stycket under min korta aktiekarriär 1999. På den tiden hade bolaget utvecklat ett mjukvarumodem så att man kunde koppla upp sin bärbara dator till internet via sin mobiltelefon. Men bolaget utvecklades i tysthet och gick in i den digitala säkerhetsbranschen, det draget skulle visa sig vara genialisk. Efter 9-11 skulle säkerhets- och forensic branschen få en uppgång som ingen kunde förutspå. Micro Systemation (MSAB), som bolaget heter, är idag en av världen främsta rättstekniska bolag för bevishämtning från mobiltelefoner, deras kunder finns över hela världen och de utvecklar ständigt sin produktportfölj.

Efter många år bland smålistorna, så listades MSAB år 2016 på Stockholmsbörsen , succén var total och mina investerade småpengar växte till en respektabel summa. MSAB’s värde nådde aldrig upp till mina förluster, men jag fick åtminstone en liten men viktig upprättelse. Efter att lyckan hade lagt sig, så kände jag att investeringen hade inget med skicklighet att göra, MSAB kunde lika bra haft samma öde som mina Spray och Icon aktier, jag hade helt enkelt tur med EN enda aktie.

Under många år vågade jag inte att investera i aktier, rädslan av förlust var större en förväntan på vinst, men ack den som ger sig. Efter min revansch med MSAB började jag läsa om aktiemarknaden, studera olika strategier och sätta mig in i metoder som kunde avgöra framtida avkastningar. Sakta men säkert började jag skapa en investeringsstrategi för börsaktier som tilltalade mig, som jag förstod och som krävde minimalt av min tid.

Rädslan av förlust var större en förväntan på vinst…

Min  strategi går ut på att långsiktigt köpa utdelningsaktier (här finns lite information om amerikanska aktier). Marknaden går upp och ner, det har den  alltid gjort och kommer att alltid att göra, men med en långsiktig investeringsstrategi kommer du att surfa på dessa vågor istället för att dras ner i djupet, så som jag och många andra gjorde i början av 2000-talet. Eftersom historien upprepar sig, kommer tiden att visa hur förbereda vi är vid nästa krasch, tills dess så fortsätter jag att surfa på vågorna.

Photo by Rick Tap on Unsplash

Related Posts