Jag älskar digital konst! Jag har mina små guldkorn som jag besöker några gånger i månaden för att spana in deras senaste alster.

Varför tilltalar digital konst mig? Kan det vara för att det är så lättillgängligt? Eller att det går att köpa för ett överkomligt pris? Jag antar att digital konst inte känns så avlägset, det är ju trots allt bara att sätta sig framför datorn och beskåda.

Men även digitala konstnärer måste försörja sig. Det bästa och lättaste sättet att tjäna pengar på digital konst är att göra det tillgängligt i fysiskt form. Många väljer att skriva ut det och sälja det som tavlor, andra säljer det som tryck på T-shirts och somliga säljer helt enkelt sina bilder digitalt för fri användning.

Det som är intressant med digital konst är att den kan reproduceras och säljas om och om igen. De mer traditionella konstnärerna uppfann litografin för att tjäna mer pengar på ett enda motiv, detta behöver inte de digitala konstnärerna bry sig om. De äger ju Illustrator- eller Photoshopfilen som de har skapat sin kreation i och den kan kopieras och säljas i en obegränsad upplaga. Många konstnärer säljer dock sina kreationer i begränsad upplaga, jag antar att köparen vill känna sig utvald när han eller hon äger en bild som finns i en begränsad upplaga.

Bakgrundbilden på min dator det senaste året har varit en kopierad bild av Jason Brooks. En glad amatör skannade in en av hans bilder, ritade om den från grunden i Illustrator och la upp den för allmänheten på webben. Det kallar jag hög ambitionsnivå, men undrar om det är lagligt?

Har du några tips på digitala konstnärer? Skriv gärna om det i kommentarerna.

Related Posts