Macromedia har släppt en version av sin flashspelare för Nokias Series 60 (Symbian baserad operativsystem). Detta betyder att vi inom den närmsta framtiden kan gotta oss med flashapplikationer utvecklade för just mobiltelefoner. Eftersom jag är en lycklig ägare av en Nokia 6630, så kan det äntligen bli drag i min mobiltelefon!

Det finns oändliga möjligheter för att skapa roliga och nyttiga applikationer. Vad sägs om att ha ett en första sida i flash på din mobiltelefon, där du kan se löpande nyheter, lokal väder, webbradio etc… Eller varför inte prenumerera på min RSS feed direkt på mobilen? Som sagt, möjligheterna är oändliga.

Notera att spelaren är hittills enbart riktad till utvecklare som vill påbörja utvecklingen av flashapplikationer, men vem som helst kan naturligtvis köpa spelaren för 8€ från Macromedias webbplats.

Antagligen är Macromedias framtida strategi att samarbeta med några väl utvalda mobiltelefontillverkare för att få flashspelaren förinstallerad i deras mobiltelefoner. Detta är ju bra för oss konsumenter för det betyder att vi får spelaren helt gratis. Men för att detta skall slå stort hos konsumenterna så förutsätter det bara en sak, att våra mobiloperatörer börjar med vettiga enhetstaxor på 3G abonnemang. Därför att de flesta flashapplikationerna kräver ständig nedladdning av information från Internet. Vettiga enhetstaxor kommer dock enligt min mening att dröja ett tag till i den svenska mobilmarknaden.

Related Posts