Jag såg på en TED talk häromdagen med Ernesto Sirolli, den bästa på länge. Ernesto har under många hjälpt entreprenörer i U-länder.

Ernesto menar på att det bästa man kan göra som hjälporganisation är att lyssna på vad entreprenören själv vill göra, utan passionen och intresset från entreprenören är det i princip omöjligt att få människor att ta ansvar.

Han tycker att det finns tre människotyper som ett bolag behöver för att lyckas och att han aldrig har hittat en enda människa som är bra på alla tre:

  • Den som skapar
  • Den som säljer
  • Den som tar hand om pengarna

Jag skulle dock vilja lägga till en typ som jag vill kalla för Projektledaren, den som alltså ser till att helheten fungerar.

Budskapet är att bolag behöver människor som är bra på olika saker för att lyckas, likriktning är Bad for business. Därför har jag alltid startat mina bolag i konstellationer med människor som har olika bakgrunder.

Related Posts