Vem behöver en guide när du har mobilen?

Otaliga gånger har jag gått på olika sightseeing helt utan en guide. Trots att jag vet att en professionell guide kan förhöja upplevelsen av en sevärdhet har jag många gånger struntat i det eller helt enkelt inte kunnat hitta en guide just när jag behövde det. Sen är inte en guidad tur så billig heller.

Häromdan läste jag om en affärsidé som gör mänskliga guider överflödiga. Företaget Talking Streets erbjuder rundvandringar i New York och Boston, över mobiltelefonen! Talking Streets affärsidé går ut på att användaren ringer upp ett nummer med sin mobiltelefon, knappar in kortnumret på den platsen som han/hon just då befinner dig på och samtalet kopplas till en berättarröst som börjar rundvandringen. Användaren kan skriva ut en karta på deras webbplats där de olika stoppen med kortnumret finns tydligt markerade.

Fördelarna med detta är naturligtvis många. På Talking Streets hemsida kan du läsa om deras främsta argument som är att du själv kan välja när och var du vill få en guidad tur. Berättarrösterna är kända skådespelare och du kan delta i frågesporter via SMS. Men där slutar inte fördelarna, det som är intressant i deras affärsidé är mertjänsterna som kan tillkomma och affärsidéns utvecklings- möjligheter. Alla som har köpt en rundvandring skall naturligtvis kunna få mer information mejlad till sig, rundvandringar på flera språk blir mycket enklare att hantera men det viktigaste av allt är att man kan sätta upp en rundvandring varsomhelst i världen på nolltid.

Det finns dock en sak som är lite irriterande, och det är att din mobilräkning kommer att bli lite saftigare än vanligt, en vanlig rundvandring varar nämligen cirka 40 minuter. Men har din operatör bra roamingavtal bör inte detta vara något problem.

Related Posts