Gatukök i Helsingborg

Jag minns det tydligt som om det var igår, men det är över 30 år sedan.

Vi hade det inte så fett ställt när jag var liten, mina föräldrar jobbade från morgon till sena kvällar med att städa kontor runt om i Helsingborg, så jag och min syster fick klara oss mycket själva. Ofta gjorde jag mina läxor, värmde maten, lekte och gick på aktiviteter själ. Men många aktiviteter kostade pengar och trots att mina föräldrar försökte ge oss det som de hade råd med, ville jag som barn alltid göra mycket mer.

Jag älskade att simma och älskade att gå till badhuset som låg på Söder, en stenkast från vår lägenhet. Att köpa ett årskort kom inte ens på tal men det var naturligtvis min högsta önskan, tänk att komma och gå hur man ville till badhuset, underbar tanke. Men jag fick nöja mig med att betala entréavgiften varje gång jag ville simma. En femma fick jag och det skulle räcka för att komma in och bada och för att äta något efteråt, vilket det naturligtvis inte gjorde, en femma var inte mycket på den tiden heller.

Efter några timmars simmande och bastande var det dags att bege mig hemåt, helt uttömd på energi och oerhört hungrig men med nästan tom ficka. Precis runt hörnet från badhuset fanns en korvkiosk som var min nästa stopp efter badhuset. Hungern gjorde sig påmint för varje steg jag tog och jag hade bara råd att köpa en enda sak. Det var vad jag alltid kommer att kalla för fattigmanskorven. Det låter inte så aptitligt, men det var en av höjdpunkterna med mina badhusbesök. En fattigmanskorv består av korvbröd med senap och ketchup (för det var grattis) och rostad lök. Det smakade gudomligt och hjälpte mig att klara av eftermiddagen tills det var dags att äta middag hemma.

Ännu idag när jag grillar hemma, precis när jag har lagt på korvarna för grillning, gör jag iordning en fattigmanskorv till mig själv. Med första tuggan kan jag nästan känna det blötta håret, de sega låren, den kurrande magen och det smakar fortfarande lika gott som det gjorde för 30 år sen.

Bild tagen av: I was here och visar ett annat korvkiosk i Helsingborg vid Olympia som gjorde stans bästa hemlagade mos. Tyvärr hittar jag ingen bild av gatuköket som stod bredvid badhuset.

Related Posts